
Oda boş olabilir ama check-in'e hazır olmayabilir
Ön büro 'oda boş mu?' diye sorarken kat hizmetleri 'oda temiz mi?' diye yanıt verir. Bu iki soru aynı değildir. Bir misafir çıktıktan sonra oda fiziken boş kalabilir; ancak temizlik ve son kontrol bitmeden yeni misafire teslim edilmemelidir.
Buna karşılık bakım için kapatılmış bir oda temiz olsa da satışa uygun değildir. Otellerin oda durumunu yönetirken bu iki boyutu ayırması gerekir.
Temizlik durumu ve satış durumu ayrı alanlardır
Temizlik ilerleyişini kirli, temiz ve kontrol edildi gibi durumlarla takip edin. Satılabilirlik tarafında ise satışa açık, geçici olarak kullanım dışı ve arızalı gibi ayrımlar önemlidir. Kat personeli temizlik durumunu güncelleyebilir; satışa kapatma kararını yetkili yönetici vermelidir.
Örneğin sabah kontrol edilmemiş odanın takvimde boş olması, resepsiyonun onu hazır göstermesini haklı çıkarmaz. İlgili ekibin hangi durumu ne zaman güncelleyeceği vardiya başında net olmalıdır.
Çıkış sonrası hangi görev kime gider?
Misafir çıkışı, bir temizlik işinin doğabileceği olaydır; ancak çıkış kaydı tek başına bir çalışanın görevi kabul ettiğini göstermez. Kat şefinin atamaları, çalışanların üstlenmeleri ve işin tamamlanması ayrıca izlenmelidir.
İşletmenizde otomatik görev açılmasını istiyorsanız çıkış ve oda değişikliği olaylarının görev sistemine nasıl aktarılacağını, tekrar gelen olayda çift görev oluşup oluşmayacağını ve personelin görevi nasıl kapattığını deneyin.
Oda değişikliği ve erken girişte iki ekibin kontrolü
Konaklayan misafir oda değiştirdiğinde ön büro yeni fiziksel tahsisin uygunluğunu kontrol eder. Eski odanın temizlenme ihtiyacı kat ekibine ulaşmalı, yeni odanın hazır olma durumu da resepsiyon tarafından görülmelidir.
Erken giriş yalnız oda müsait diye kabul edilmemeli; açık iş günü, rezervasyon durumu, tahsis ve temizlik hazırlığı birlikte değerlendirilmelidir.
Rezervem PMS ve Hospitality burada hangi işi yapar?
Rezervem PMS oda ve konaklama kaydını, fiziksel oda tahsisini, giriş-çıkışı, temizlik ve satılabilirlik durumlarını yönetir. Durumun değişmesi gerektiğinde oda panosu güncellenir. Bu, otomatik olarak departman görevi oluşturulduğu anlamına gelmez.
Rezervem Hospitality kat, bakım ve misafir taleplerinin görev olarak yönetildiği ayrı üründür. Oda değişikliği veya çıkıştan iş üretmek için ilgili entegrasyon ve iş kuralları kurulmalıdır. PMS erken erişim hazırlığında görev sahiplerini belirlemek bu nedenle önemlidir.